Vepřová panenka se smetanovou omáčkou a bramborovo-mrkvovým pyré 

Suroviny:

  • 500 g vepřové panenky
  • saturejka
  • rozmarýn
  • sůl

Pyré:

  • 1 kg brambor
  • 4 větší mrkve
  • 1 kelímek smetany na vaření/ ke šlehání
  • 100 g másla
  • sůl

Omáčka:

  • 1 kelímek smetany na vaření/ ke šlehání
  • 1 sklenka bílého vína
  • 1 jarní cibulka
  • medvědí česnek
  • petržel
  • sůl a pepř

Jak na to?

Nejdříve si uděláme pyré. Brambory a mrkev si očistíme, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody. Vaříme, dokud nejsou měkké. Poté přidáme smetanu, máslo, sůl a rozmixujeme.

Zatím, co se brambory budou vařit, si očistíme vepřovou panenku. Nakrájíme ji na 3 cm tlusté medailonky a naložíme do bylinek, soli a trošky oleje. Necháme chvilku marinovat, stačí po dobu vaření brambor a mrkve. 

Rozpálíme si pánev, dáme na ni naši naloženou panenku a zprudka 3 minuty z každé strany restujeme. 

Z pánve vyndáme orestovanou panenku a nalejeme do ní sklenku vína. Necháme odvařit připečené zbytky. Víno zredukujeme na polovinu a přilejeme smetanu. 2 minuty provaříme a přidáme medvědí česnek, petržel, sůl, pepř a jarní cibulku. Ještě 3 minuty provaříme a máme hotovo.

Dobrou chuť!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram