Trhanec s jablky v karamelu

Suroviny:

Trhanec:

  • 100g hladká mouka 
  • 2 vejce
  • 125 ml mléka
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžíce másla
  • rozinky
  • špetka soli
  • cukr moučka na posypání

Jabka v karamelu: 

  • 2 jablka
  • 70 g cukru
  • 1 lžíce másla
  • 5 lžic mléka

Jak na to?

Nejdříve si uděláme jablka v karamelové omáčce. Do pánve si nasypeme cukr a necháme ho na středním plameni rozpustit na karamel. Poté přidáme lžíci másla a mléko. Necháme provařit, aby nám vznikla hladká karamelové omáčka. Do ní následně přisypeme na kostičky nakrájená jablka a necháme chvilku povařit, aby jablka byla tzv. na skus.

Mezitím, co se nám vaří jablka v karamelové omáčce si uděláme těsto na trhanec. Oddělíme si žloutky od bílků a dáme je do dvou misek. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a ke žloutkům přidáme cukr, sůl, mléko, mouku a ušleháme. Necháme chvilku odpočinout a opatrně do směsi zašleháme sníh z bílků.

Na pánvi si rozpustíme máslo, vlejeme do ní těsto a zasypeme rozinkami. Přiklopíme pokličkou a necháme asi 3 minuty na středním plameni. Poté sundáme z pánve poklici a trhanec otočíme, aby se opekl i z druhé strany. 

Až je trhanec hezky dozlatova upečený, tak jej natrháme, dáme na talíř, posypeme moučkovým cukrem a poklademe jablky s karamelovou omáčkou, kterou trhanec pěkně nasaje.

Dobrou chuť!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram