Sladko-kyselé kuře po asijsku

Suroviny:

  • 500 g kuřecích prs
  • 4 ks bílků
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl a pepř
  • olej 

Omáčka:

  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks zelené papriky
  • 1 ks oranžové papriky
  • 1 ks šalotky nebo 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru tlustého jako malíček
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1/2 rajčatového pyré
  • 6 lžic sójová omáčka 
  • 1/2 ananasové šťávy z konzervy
  • 3 lžičky vinného octu
  • 1 lžička škrobu
  • 150 g ananasu (čerstvý nebo s konzervy)
  • olej 
  • sůl pepř
  • sezamová semínka na ozdobu

Jak na to?

Očistíme si kuřecí maso a nakrájíme ho na kostky. Dáme ho do misky a osolíme a opepříme. Nakrájíme si všechnu zeleninu, ať máme vše připravené a můžeme to jen sázet do woku.

Přípravíme si těstíčko, ve kterém budeme obalovat kuře. Oddělíme si žloutky od bílků a z bílků v misce vyšleháme tuhý sníh, přidáme mouku, škrob, 1 lžičku soli a vše ještě opatrně promícháme. Kuřecí maso nakrájené na kostky si v této směsi postupně obalíme.

Do woku si nalejeme olej do výšky 3-4 cm a rozehřejeme ho. Nyní můžeme osmažit připravené maso v těstíčku. Nesnažíme ho na rozpálené plotně, ale spíš na středním plameni 6 - 8 minut. Jakmile bude těstíčko zlatavé, máme hotovo a vyndáme maso okapat na talíř s ubrouskem, abychom se zbavili přebytečného tuku.  

Na oleji si orestujeme česnek a zázvor, asi 1 minutu a přidáme všechnu nakrájenou zeleninu a 5 minut restujeme. Přidáme třtinový cukr a necháme jej zkaramelizovat. Zeleninu zalejeme rajčatovým pyré a ananasovou šťávou, kde je rozmíchaná lžička škrobu. Necháme 5 minut provařit na mírném plameni, dochutíme sojovou omáčkou a vinným octem. Přidáme kousky ananasu a necháme 2 minuty provařit, poté vmícháme osmažené kuřecí kousky. 

Podáváme s rýží a ozdobíme sezamovým semínkem.

Dobrou chuť!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram