Hovězí s houbovou omáčkou a bramboráčky

Suroviny:

  • 500 g hovězí plece
  • 2 mrkve
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml hovězího vývaru
  • medvědí česnek
  • kmín
  • tymián
  • sůl a pepř

Bramboráčky:

  • 300 g brambor, varný typ A
  • 1 stroužek česneku 
  • 1 vejce 
  • 1 lžička soli 
  • 1/2 lžičky drceného kmínu 
  • 1/2 lžičky pepře 
  • 1/2 lžičky majoránky 
  • hladkou mouku
  • olej

Houbová omáčka:

  • 6 hříbků
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 sklenice bílého vína
  • 1 kelímek smetany ke šlehání 33%
  • 100 ml vývaru
  • nasekaná petržel
  • sůl a pepř

Jak na to?

Nejdříve si připravíme maso. Hovězí si očistíme, nakrájíme na kostky a okořeníme. V pekáči si na oleji orestujeme cibulku s česnekem a mrkví. Poté přidáme hovězí kostky a rovněž orestujeme. Podlejeme hovězím vývarem a dáme do trouby na 160 °C na 3-4 hodiny.

Bramboráčky:

Oloupané brambory si nastrouháme do misky a přidáme prolisovaný česnek, vejce, sůl, kmín, pepř, majoránku a vše zasypeme moukou. Promícháme a případně přidáme mouku, aby směs byla dostatečně hustá.

Rozpálíme si olej na pánvi a naběračkou vlijeme bramborovou směs. Vytvoříme menší bramboráčky a smažíme dozlatova.

Hotové bramboráčky položíme na ubrousek, aby z nich odsál přebytečný olej.

Houbová omáčka:

Pokud máme sušené houby, vložíme je do vařící vody v pánvi a necháme je 30 minut pomalu vařit na mírném plamenu. Vyvaříme všechnu vodu a poté je postup stejný jako u čerstvých. Čerstvé houby dáme na olej na rozpálenou pánev. Přidáme kousek másla, cibuli, česnek a restujeme asi deset minut, až bude cibule dosklovata. 

Podlijeme sklenicí vína a necháme o polovinu svařit. Přidáme vývar a zredukujeme na polovinu. Poté vlijeme smetanu a chvilku provaříme, stačí omáčku nechat minutu probublat, jinak se může zdrcnout. Nakonec posypeme petrželkou, osolíme a opepříme.

Dobrou chuť!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram