Suroviny:
Bramboráčky:
Houbová omáčka:
Jak na to?
Nejdříve si připravíme maso. Hovězí si očistíme, nakrájíme na kostky a okořeníme. V pekáči si na oleji orestujeme cibulku s česnekem a mrkví. Poté přidáme hovězí kostky a rovněž orestujeme. Podlejeme hovězím vývarem a dáme do trouby na 160 °C na 3-4 hodiny.
Bramboráčky:
Oloupané brambory si nastrouháme do misky a přidáme prolisovaný česnek, vejce, sůl, kmín, pepř, majoránku a vše zasypeme moukou. Promícháme a případně přidáme mouku, aby směs byla dostatečně hustá.
Rozpálíme si olej na pánvi a naběračkou vlijeme bramborovou směs. Vytvoříme menší bramboráčky a smažíme dozlatova.
Hotové bramboráčky položíme na ubrousek, aby z nich odsál přebytečný olej.
Houbová omáčka:
Pokud máme sušené houby, vložíme je do vařící vody v pánvi a necháme je 30 minut pomalu vařit na mírném plamenu. Vyvaříme všechnu vodu a poté je postup stejný jako u čerstvých. Čerstvé houby dáme na olej na rozpálenou pánev. Přidáme kousek másla, cibuli, česnek a restujeme asi deset minut, až bude cibule dosklovata.
Podlijeme sklenicí vína a necháme o polovinu svařit. Přidáme vývar a zredukujeme na polovinu. Poté vlijeme smetanu a chvilku provaříme, stačí omáčku nechat minutu probublat, jinak se může zdrcnout. Nakonec posypeme petrželkou, osolíme a opepříme.
Dobrou chuť!