Bánh Mì bageta s trhaným hovězím masem

Suroviny:

Maso a marináda:

  • 500 g hovězí maso (nejlépe krk) 
  • 1 cibule 
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • koriandr 
  • 2 lžičky koření pěti vůní
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 ks badyánu
  • 3 lžičky třtinového cukru
  • 3 lžíce světlé sójové omáčky
  • 3 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • olej 

Náplň bagety:

  • 6 baget Bánh Mì
  • majonéza 
  • mrkev 
  • nakládaná ředkev bílá, žlutá
  • salátová okurka 
  • koriandr 

Jak na to?

Nejdříve si z cibule, česneku, zázvoru a koriandru uděláme pastu. Vše naházíme do mixéru a mixujeme, dokud nevytvoříme pastu. Následně směs dáme na pánev s trochou oleje a orestujeme. Stačí asi 2-3 minuty, aby se uvolnila vůně a chuť, hlavně pastu nesmíme připálit. 

Po 2-3 minutách stáhneme plamen, přidáme koření pěti vůní (prakticky se jedná o směs, v níž je obsažen badyán, fenykl, skořice, hřebíček a bílý pepř), černý pepř, badyán a chvilku osmažíme, opět tím uvolníme vůni a chuť. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Závěrem do směsi přidáme oba druhy sójových omáček a rajčatový protlak. Znovu orestujeme asi 2 minuty a marináda je hotová. Necháme ji vychladnout a maso jí potřeme. Ideálně by se maso mělo marinovat přes noc.

Troubu si předehřejeme na 160 °C. Maso s marinádou (já z toho vyndávám badyán, nechávám ho jen na marinování, přijde mi to pak moc převoněné, když se maso s ním i peče) přeložíme do pekáče, podlijeme sklenicí vody a zakryjeme poklicí. Pomalu pečeme, dokud maso nebude měkké, asi 3-4 hodiny. Po upečení necháme maso odpočinout 10-15 minut a pak ho vidličkou či rukama natrháme na vlákna. Natrhané maso promícháme se šťávou, která se nám z něj vypekla.

Bagety plníme připraveným masem, majonézou a zeleninou nakrájenou na nudličky.

Dobrou chuť!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram